Můj Izrael 1

23. 01. 2020 8:14:02
Jednoho dne k nám darem od milých lidí přišly letenky, zajištěné ubytování a trocha peněz na život v Izraeli. A tak jsme s manželem sbalili pár věcí a do Izraele vyrazili.

Trochu zátěžovější bylo, že jsme museli vyjet vlakem takřka hned po práci a odlet z Vídně byl až o půl šesté ráno druhého dne. Zde jsem zjistila, že jsem i opakovaně schopná usnout v sedě a oba s mužem jsme pozorovali spousty rozličných pozic, ve kterých na letišti usínali spolučekatelé.

Odstartovali jsme a snažili se dřímat, když tu se mi ozvaly nějaké zdravotní potíže. Bylo pro mne zajímavé, že právě v tu chvíli i letadlo začlo bojovat s velkými turbulencemi a letušky se rozhodly mne na wc, kde jsem pobývala, z bezpečnostních důvodů uzamknout. Tomu se říká oživení letu.

A přistávali jsme. Nastala riziková sobota, ale svítilo nádherné sluníčko, bylo tak 18 stupňů – co více si v prosinci přát. Co mne jako první v Tel Avivu zaujalo, bylo, že je zde většina věcí v různých odstínech běžové. V tomto odstínu jste mohli vidět domy, stánky, podlahy na letišti, malby, umývadla, nápisy... až šla z toho hlava kolem. Úředníci, kteří ale byli odĕni spíš dočerna, byli vstřícní a jeden s námi dokonce mluvil česky.

Na letišti jsme se konečnĕ zakousli do skvělého místního nekvašeného chleba, který se zeleninou a sýrem zde prodávají Rusové, místní totiž každou sobotu dodržují docela přísně šabat – a prostě nepracují, neprodávají, neřídí ani autobusy, prakticky nedělají nic. Rozhodli jsme se pro zapůjčení auta přímo na letišti v Tel Avivu na dva dny, hlavně kvůli dopravě zavazadel do Jeruzaléma, kde jsme mĕli žít. Auto nám zapůjčili oproti kauci cca 30 000 Kč. Problém byl, že jsme obdrželi vůz s automatickou převodovkou, které jsme neuměli používat, ale nakonec se to po pár skocích s autíčkem zvládlo.

Přijížděli jsme do Jeruzaléma a byli čím dál více okouzleni jeho krásou. Opět zde vládla béžová barva na všem a mezi tím vším se jako krásné vrány vznášeli muži, ženy i děti v černých oblecích – v kombinaci s bílou barvou, na hlavě měli jarmulky či klobouky nebo čepice a my v riflích, košilích a bundě zde byli naprosto ojedinĕlí. Vlasy měli místní často spletené do copů a muži mívali plnovous a kotlety či pejzy, pod paží nosili ulicemi knihu knih – Bibli. Připadala jsem si jako v neuvěřitelném filmu.

Náhle začal jeden pán křičet: „šabat“ a přidávali se další muži a ženy i děti a volali: „šabat“ a skákali nám před auto, což nám zkomplikovalo jízdu. Odmítají totiž, aby kdokoli v sobotu i řídil vozidlo. Věří, že to je zlé před Bohem. Kdyby tušili, že manžel řídí auto s automatickou převodovkou poprvé, možná by byli mírnější a tolik před auto neskákali – ale kdo ví... Modlila jsem se, aby jejich nepříjemný řev skončil a začala jsem vidět Jeruzalém jako mĕsto plné rozporu. Což se mi potvrdilo i později, když jsme tudy více procházeli. Tak veliký nepořádek je snad málokde na světě a nažehlené obleky Židů a jejich copánky tomu kontrastují. Každopádně jde o město velmi výrazné a naprosto jedinečné, má neopakovatelnou atmosféru. Jsem vděčná za život tady – i když je občas třeba zacpat si nos...

Autor: Pavla Hermannová | čtvrtek 23.1.2020 8:14 | karma článku: 20.98 | přečteno: 896x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 470 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1152

Učitelka – vdaná, 1 manžel, 2 děti, želva, králík, Bible a jiné knížky, které králík nesežral. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...